top of page

September 2020

De tijden die we momenteel beleven, zijn nog steeds verre van normaal, maar als whiskyclub hebben we de voorbije maanden toch niet stilgezeten. Gezien het grote succes van onze eerste botteling hebben we de smaak te pakken wat betreft clubbottelingen. En jawel, er bood zich enkele maanden geleden een kans aan op een heel speciale whisky die we niet wilden laten liggen.

 

Onze tweede botteling YWF.02 is een “lowlander”, meerbepaald een single malt van 3Y van Annandale, gerijpt op een first-fill PX sherry cask en gebotteld op 55°. Inderdaad, slechts 3 jaar, wat de minimumleeftijd is voor Scotch single malt whisky, maar het PX-vat heeft in die 3 jaar z’n werk prima gedaan door de whisky reeds een heel mooie koperen, kastanje-achtige kleur gegeven. Als geur bemerken we fruitigheid (peer, appel), de smaak is kruidig, terwijl in de afdronk de zoete sherry-invloed duidelijk te merken is. Wat ons betreft, een schitterende whisky en een heel waardige opvolger van onze eerdere Islay-botteling!

Annandale distillery is wellicht voor de meesten vrij onbekend (dat was het ook voor ons!) en ligt in Dumfries & Galloway (Lowlands). De distillery werd opgericht in 1836 maar sloot de deuren in 1924. Een groot deel van de originele gebouwen bleef al die tijd bewaard toen in 2007 Annandale in nieuwe handen kwam. De eerste spirit vloeide uit de stills in 2014, de eerste whisky kwam er in November 2017. Heel veel is er dan ook nog niet op de markt van Annandale en al zeker niks dat op PX-cask heeft gelegen. Dit maakt onze fles uiteraard des te unieker.

De aanwezigen op onze “short-tastings” van 2 weken terug hebben al kunnen genieten van deze primeur. De reacties waren alvast heel positief.

Link op Whiskybase: 

flyer_YWF02_web.jpg
bottom of page