top of page

Tasting 17 - Flanders Whisky Battle II

Op vrijdag 12 Maart vond onze tweede online tasting plaats van 2021. Deze tasting werd gedoopt tot de “Flanders Whisky Battle II” en was de tweede clash met whiskyclub Art Malts uit Machelen/Zulte. Tijdens de eerste krachtmeting moest de Westhoek nog de duimen leggen voor de Leiestreek, maar het plan was nu duidelijk: revanche nemen! Om 20u stipt zaten we dus klaar met onze wapens: samplekit, glazen en bovenal ons goed humeur 😃. Spreker van dienst was terug Lucas “The Whiskybrowser” Van Uytven, die wederom de ganse avond vlot aan elkaar zou praten via slides en filmpjes. Top!

 

Als ‘welcome dram’ kregen we dit keer een blended whisky van Duncan Taylor voorgeschoteld, “Black Bull” 10y op 50% met sherry cask finish. Een mooie zoete opener, leuk om mee te starten.

 

Daarna begon het echte werk. Battle 1 zette 2 whiskies tegenover elkaar die gefinisht waren op een sherry manzanilla cask. Meteen werd de toon gezet voor de rest van de avond: vele positieve reacties op de gekozen whiskies en wat bleek uit de chat... o zo moeilijk om een winnaar per battle aan te duiden. Reacties die ons veel deugd deden, want dat was exact onze opzet 😊

 

Waar battle 1 nog werd gewonnen door de Bunnahabhain (gekozen door YWF), ging de PX-battle vervolgens naar Art Malts. Winnende whisky van die battle was een Benriach van 17Y uit 1998. Schitterend: 1-1 na 2 battles, op naar de apotheose.

 

Eindigen deden we met 2 kleppers van formaat: een Speyburn 2008 van G&M versus een Glenburgie 1995 van Signatory. Twee ronduit fantastische whiskies die het publiek meer dan ooit verdeelden. Op enkele stemmen van het einde hadden beide whiskies exact evenveel stemmen, maar uiteindelijk haalde de Glenburgie het nipt. Die was gekozen voor YWF, vreugdekreten weergalmden tot ver buiten de Westhoek😃.

Einduitslag van deze tweede “Flanders Whisky Battle” was 2-1 in het voordeel van YWF, wat de tussenstand na 2 battles op 1-1 brengt. De logische volgende vraag werd uiteraard snel gesteld, maar tot nader order nog geen info over een mogelijke derde battle. We moeten nog even bekomen van het vullen van 427 sampleflesjes!

Tot slot nog dank aan alle deelnemers (jullie waren met 61!) en vooral aan Lucas voor de prima presentatie!

Wie uitgebreide tasting notes wenst te lezen en aangezien we het niet beter kunnen verwoorden, verwijs ik graag verder naar whivie.be, de blog van Mark Dermul:

https://blog.whivie.be/?p=7816&fbclid=IwAR0XEUr32ILF9fyaeMqXn7XYD96G_RvJnWbOGay8-xieyXAvuSLwbFJGu-Y

 

 Line-up:

Welcome dram: Black Bull 10y “Duncan Taylor” blended scotch 50%

 

The Manzanilla battle

Bunnahabhain Manzanilla sherry cask 2008 - 11Y - 52,3%

Glen Moray 2009 - 11y - 53,4% Valinch & Mallet

Winnaar: Bunnahabhain 2008

Gekozen door: Ypres Whisky Friends

 

 

The PX battle

Glen Spey - 13Y - 2006 - 57,5% Infrequent Flyers

Benriach 1998 - 17Y - 57,5%

Winnaar: Benriach 1998

Gekozen door: Art Malts

 

The Bourbon battle

Speyburn 2008 - 12Y - 59,7% - Connoisseurs Choice G&M

Glenburgie 1995 - 22Y - 57,7% - The Un-Chillfiltered Collection

Winnaar: Glenburgie 1995

Gekozen door: Ypres Whisky Friends

bottom of page