top of page

Tasting 9 - Six Nations Whiskybattle

Voor onze 9de tasting hadden we een whiskybattle in elkaar gestoken geïnspireerd door het jaarlijkse “Six Nations”-rugbytornooi. Er stonden dus 3 battles op de agenda.

Om te bepalen wie tegen wie uitkwam, hadden we ons laten inspireren door het palmares van het tornooi. De minst succesvolle “zwakke broertjes” eerst om daarna te eindigen met de “toppers”.

Als welcome dram werd “That try” van Penderyn (Wales) geserveerd, een whisky in hun reeks “Icons of Wales” die werd uitgebracht naar aanleiding van een fenomenale 'try' gerealiseerd door ene Gareth Edwards in 1973. Licht geturft, ideaal als eerste dram.

In de eerste battle mochten ITALY en SCOTLAND het uitvechten. Hier stonden 2 jonge fruitige whiskies tegenover elkaar met gelijkaardige rijping in ex-bourbon én ex-sherry casks. De “Puni Sole” uit Italië haalde het met glans van de “Wolfburn Aurora”, een zeer leuke ontdekking voor de meesten van ons.

Vervolgens was het de beurt aan IRELAND en FRANCE. Hier mochten 2 port cask finished whiskies het uitvechten. De “Teeling Brabazon” haalde het uiteindelijk van de “Warenghem 7y MMM”.

Eindigen deden we met een echte clash tussen WALES en ENGLAND, met 2 stevige knapen van boven de 60° gerijpt op red wine casks. Beide whiskies lagen dicht bij elkaar maar de Engelse “Cotswolds Founders Choice Batch 01” werd uiteindelijk als beter bestempeld dan de “Penderyn Rich Oak”.

De top 3 volgens de groep:
1. Cotswolds Founders Choice
2. Teeling Brabazon
3. Puni Sole

Line-up:
-> “Penderyn “Icons of Wales” – ‘That Try’ 41°
-> Puni Sole 4y - 46° - First Fill Bourbon + PX casks
-> Wolfburn Aurora - 46° - 40% Second Fill Quarter Casks + 40% First Fill Bourbon + 20% First Fill Oloroso
-> Teeling Brabazon 2.0 49,5° Port Casks
-> Warenghem 7y MMM 49° Bourbon + Port Cask Finish
-> Cotswolds Founders Choice Batch 01 - 62° - "Shaved, toasted and recharred American Oak

red wine barriques"
-> Penderyn Rich Oak Specially Selected for Premium spirits Belgium - 61,5° - Red Wine Cask

Alweer een heel geslaagde tasting. Dank aan alle aanwezige “Ypres Whisky Friends” alsook aan spreker Lucas van Uytven voor de deskundige uitleg en leuke presentatie.

Volgende afspraak op donderdag 6 Juni voor onze 10de tasting!!

bottom of page