top of page

Tasting 14 - Islay

Onze 4de jaargang ging van start met onze 14de tasting. Een full house met 35 deelnemers en terug wat nieuwe mensen, leuk! Thema dit keer was “Islay”, het Schotse eiland dat wereldberoemd is geworden dankzij whisky. Islay telt momenteel 10 distilleries, waarvan de meesten al zeer lang bezig zijn en intussen echte iconen zijn geworden in de whiskywereld. Denk maar aan Bowmore, Laphroaig, Lagavulin, etc. Stof genoeg dus om een avondje mee te vullen.

 

Uitgangspunt van deze tasting was om een evenwichtige line-up samen te stellen met zowel peated als unpeated whiskies.

We gingen dus start met 3 unpeated whiskies, te beginnen met de “Stiuireadair”-expressie van Bunnahabhain, een mooie kruidige opener met duidelijke sherry-invloeden.

 

Daarna was het de beurt aan de “Islay Barley” uit 2010 van Bruichladdich, een distillery die volop inzet op ‘terroir’ met deze en andere expressies.  Vervolgens proefden we een unpeated versie van Caol Ila, een stevige jongen van 59,3°, een minder gekende expressie van deze distillery maar daarom niet minder lekker. Deze zou de groep later als beste verkiezen.

 

Na de pauze volgden de peated whiskies. De 200th anniversary edition van Lagavulin uit 2016, de Kilchoman port cask matured edition en de Bowmore Vault Edition: 3 regelrechte toppers, alle 3 anders, maar fantastisch van smaak.

 

Apotheose van de avond was de laatste whisky, nl onze eerste clubbottling, een blended malt “tea-spooned” Laphroaig uit 2011 dat gedurende de volledige rijping van 8 jaar op sherryvat heeft gelegen. Meer details over onze eerste botteling kun je hier lezen.

 

Reacties op onze botteling waren heel positief, een schitterende en deugddoende vaststelling. Onze botteling werd zomaar eventjes tot tweede beste whisky van de avond bestempeld, en dat in een line-up met ronkende namen, prachtig!

Dank aan ‘The Whiskybrowser’ voor een heel mooie interactieve presentatie en deskundige uitleg.

 

Line-up:

  1. Bunnahabhain – Stiuireadair

  2. Bruichladdich - Islay Barley 2010

  3. Caol Ila 14Y - Unpeated Style

  4. Lagavulin 8Y - 200th Anniversary edition

  5. Kilchoman - Port Cask Matured - Second Edition

  6. Bowmore - Vault Edition - First Release - Atlantic Sea Salt

  7. Islay Blended Malt 2011 – 8Y – bottled for Ypres Whisky Friends

 

Top 3 van de groep:

  1. Caol Ila 14Y - Unpeated Style

  2. Islay Blended Malt 2011 – 8Y – bottled for Ypres Whisky Friends

  3. Bowmore - Vault Edition - First Release - Atlantic Sea Salt

 

Volgende afspraak: donderdag 2 April

bottom of page