top of page

Maaltijd & Tasting 13 - Brave little Belgium

Op vrijdagavond 6 December stond onze laatste afspraak van 2019 op het programma, nl. onze jaarlijkse maaltijd gevolgd door een whiskytasting met enkel Belgische whiskies, omgedoopt tot “Brave Little Belgium”.

 

De tasting werd afgetrapt met de “Sunken Still” rye whisky van Filliers. Leuke, jonge, typisch kruidige rye whisky van 4 jaar die de meesten wel kon bekoren als opener.

 

Vervolgens werd de “Wild Weasel” single malt ontkurkt, een whisky uit Limburg van distillerij Van Wilderen. Een mooie fruitige whisky (appel, peer) die eveneens op bijval kon rekenen.

 

Whisky nummer 3 was de Belgian Owl “Passion”, een single cask whisky komende van de enige distillerij in België die enkel en alleen whisky maakt. Leuke whisky waar enigszins een graansmaak te ontdekken viel.

 

Vervolgens was het de beurt aan de gloednieuwe Anniversary Edition van Gouden Carolus, de 6de reeds, genaamd “Esmeralda”, een whisky die 30 maanden gerijpt werd op ex-bourbon vaten en maar liefst 48 maanden gefinisht op ex-Madeira wijnvaten. Een finish die langer duurt dan de eigenlijke rijping, opmerkelijk. Hier heel positieve reacties: een whisky die zeker de vergelijk kan doorstaan met menig Schotten.

 

De allerlaatste whisky was “Kempisch Vuur”, de enige (licht)geturfde whisky die momenteel in België wordt gemaakt. De verwachtingen waren hooggespannen, maar werden niet volledig ingelost. De vrij sterke, zelfs indringende geur werd niet meteen als aangenaam bestempeld en de smaak maakte dat niet meteen goed. Misschien een mindere batch?

 

Onze conclusie was vrij positief. Geen enkele Belgische whisky overdonderde ons maar de Belgian Owl “Passion” en de GC “Esmeralda” werden toch als zeer degelijk bestempeld. Jammer dat onze laatste whisky van het jaar wat tegenviel, maar lang werd daar niet over getreurd 😊

 

Op naar 2020 (ons 4de jaar al!) met 5 tastings op de kalender, te beginnen in Februari. Thema en datum worden binnenkort aangekondigd.

 

Line-up:

  • Sunken Still 4Y

  • Wild Weasel Single Malt

  • Belgian Owl “Passion”

  • Gouden Carolus – 6th Anniversary Edition “Esmeralda”

  • Kempisch Vuur

 

Ranking volgens de groep:

  1. Gouden Carolus – 6th Anniversary Edition “Esmeralda”

  2. Belgian Owl “Passion”

  3.  Wild Weasel Single Malt

  4. Sunken Still 4Y

  5. Kempisch Vuur

bottom of page