top of page

Tasting 12 - Talisker

Voor onze 12de tasting werden de spots gericht op 1 enkele distillery, namelijk Talisker. Plaats van afspraak was deze keer "Topwhisky", dé speciaalzaak voor whisky en andere geneugden in Westouter. Spreker van dienst was Arno Dobbels, Brand Amabassador bij Diageo.

Talisker, de oudste actieve distillery op Isle of Skye, is bij elke whiskyliefhebber een naam die je snel tegenkomt want een aantal expressies zijn heel frequent te verkrijgen. Hun 10-jarige whisky behoort tot de “Classic Malts”-serie, dus dat zegt al iets over hun reputatie.

De avond werd afgetrapt met een apero, een "Classic Highball" met Talisker "Skye" & Dry Ginger. Een leuke dorstlesser na onze busrit en tevens een eerste kennismaking met de typische Talisker-smaak.

Daarna gingen we verder met de "Storm" en de "10Y", 2 hele toegankelijke whiskies die weliswaar dicht bij elkaar liggen maar van smaak toch subtiel verschillen.

De "Port Ruighe" (spreek uit: 'Portree') was het volgende slachtoffer, een whisky die gerijpt is op tawny port casks en gefinisht werd op bourbon casks. De "Distillers Edition 2018, gerijpt op Amorosso sherry casks, wat een blend van sherries is, werd ook heel geapprecieerd.

Eindigen deden we in stijl: de "Neist Point", genoemd naar de plaats op Isle of Skye met de gekende vuurtoren, gerijpt op een mix van American en Europen oak casks, was top. Minder scherp, iets subtieler maar o zo lekker. De "18Y" mocht de avond afsluiten. Deze versie werd in 2007 verkozen tot beste Single Malt ter wereld en dat werd meteen duidelijk. Wat een topper!

Nogmaals van harte dank namens alle 28 aanwezige Ypres Whisky Friends aan Patrick & team-Topwhisky voor de hartelijke ontvangst alsook aan Arno Dobbels voor de prima uitleg!

Line-up:

- Talisker Storm

- Talisker 10Y

- Talisker Port Ruighe

- Talisker Distillers Edition 2018

- Talisker Neist Point

- Talisker 18Y

TOP 3 van de groep:

1) Talisker 18Y

2) Talisker Distillers Edition 2018

3) Talisker Neist Point

bottom of page